Sund – usund stress?

Findes sund stress – usund stress?
Ja og nej!
Der er kun én slags sund stress og det er er når du sætter dig selv op til at yde optimalt i en kortvarig og begrænset tid. Men stresser du videre og presser dig selv, så du er under konstant stress påvirkning, ja så er det usundt.
Det stresser for eksempel også din krop at spise usundt.
Det stresser dig hvis du hele tiden har projekter du skal nå og du er bagefter.
Og så er der en stress hvor du er presset, måske fordi du skal præstere godt hele tiden, hver dag.
Det du udsætter dig for som stresser dit immunsystem, det du udsætter dig for når du stresser din hjerne, det du udsætter dig for når du stresser… rundt. Det er en overbelastning og det betyder stress.

Man taler meget om hormoner – lykkehormoner, smertehormoner og ja… stresshormoner.
Alle er hormoner som dannes i kroppen, er der for mange stresshormoner så bliver kroppen overbelastet.

Stressrådgivning er ikke nok når du først er stressramt, men en kombination af sygemelding, behandling og ændret livsstil er nødvendigt. Og derfor, så bliver rådgivning uundværlig. Måske endda det er nødvendigt med terapi for at komme endnu længere i bund inden du går helt ned, og måske får angst eller rammes af depression. Hvilket ofte følger i kølvandet når man er ramt af stress, ikke tager den alvorligt og får hjælp til at komme igennem. Når først du erkender og mærker din stress,  så er du allerede ramt, og det er ikke nok lige at tage en fridag eller to

Stress er alvorligt og må tages alvorlig
Stress forværrer desuden symptomerne markant, ved autisme spektrum, adhd, og flere andre forstyrrelser.
For mange mennesker, især hvis man er syg af stress – kan det virke uoverskueligt, at bevæge sig ud af døren, på arbejde, til fødselsdag og sågar hen for at finde en psykolog eller psykoterapeut der kan hjælpe.

Tidlig og målrettet indsats er vigtig
Den optimale behandling forudsætter undersøgelse som vurderer sværhedsgraden af stresstilstanden og en eventuel stressudløst sygdom. Ofte udløser stress depression, som kræver længevarende behandling.
Ved en tidlig indsats overfor stress vil man opleve hurtige bedring, men forebyggelse er bedst. Du kan afhjælpe symptomerne og finde årsagen.
Behandlingen af stress  starter i virkeligheden ved erkendelse af at du er stresset, eller du befinder dig i farezonen for at udvikle stress. Dernæst må afdækkes og fjerne/begrænse årsagen samt  behandle dine symptomer.
Stress  afhjælpes bedst og behandles med en helhedsorienteret behandling som samtidig fokuseres på dit fysiske, psykiske velbefindende, dine arbejdsvilkår, din livsstil og familierelationer. Og væsentligt at der anvendes en bred vifte af terapiformer – herunder et terapiforløb.

Stress skal ikke behandles medicinsk
Der findes naturlægemidler som kan understøtte med ro, ligeledes homøopatiske midler som giver et mere harmonisk forløb til man er ude på den anden side igen. Øreakupunktur samt frekvens behandling har en fantastisk virkning både på stress og angst i et terapi forløb. Så er der andre gode råd og fremgangsmåder du anbefales igennem et forløb.

Læs mere om stress her på siden:
– “Stress symptomer
Få hjælp ved stress
– Basal viden om  stress “mere om stress